Arhiiv

KODUKIRI APRILL 2024
Seda kodu iseloomustasid „Aasta kodu” žürii liikmed kui Stockholmis või Kopenhaagenis asuvat. Meenub aga ka klassikalise Nõmme kodu õhustik: ilmselt kalasabaparketi ja elutsooni vahel olevate suurte lahti lükatavate uste tõttu. Kärt ise on selles Tallinna linnaosas ühe munakivikattega tänava ääres kasvanud.
Väetamist peetakse sageli millekski mürgiseks, mahe-kasvatusele vastandlikuks, ning seda püütakse kõigest hingest vältida. Paraku on enamik köögivilju väga toitainenõudlikud ning kasutavad mullas olevad varud ära juba esimeste kasvukuude jooksul. Kui taim jääb nälga, muutub ta kahvatuks ning tema saagikus väheneb oluliselt.
Koos looduse tärkamisega saabuvad ka aednikul kiiremad päevad: köögiviljaaias on toimetamist juba üksjagu.
KODUKIRI MÄRTS 2024
„Kirjutan teile ühest omanäolisest „Väikese Tallinna” kodust, mille arenduse nimi läheb väga hästi kokku meie pere looga, sest elame siin pisikeses, 45-ruutmeetrises korteris kolmekesi: mina, Silvia, minu elukaaslane Rainer ja meie armas koer Batu. Asume postkaardilikult armsas piirkonnas Tallinn-Väikses, vaid paarisaja meetri kaugusel linnamelust.
2017. aastal Keila lähistele soetatud ligi hektarisuurune heinamaakrunt Kütke külas läbis mõne aastaga täieliku ümbersünni ning seda nii tundlikul ja keskkonda arvestaval moel, et pälvis kodukonkursil aia peapreemia.
Märtsikuu on viimane aeg marjapõõsaste ülevaatamiseks ja kevad-kohendamiseks, kuna lõppev raske lumekoormaga talv on paljusid aiataimi räsinud. Veel pole pungad puhkenud ja võrale pääseb hõlpsasti ligi.
KODUKIRI VEEBRUAR 2024
Alanud on seemnete varumise aeg. Köögiviljade kõrval tasub tähelepanu pöörata ka ilutaimedele, näiteks kõrrelistele. Kui suurem osa kõrrelistest on püsikud ja edenevad aeglaselt, siis üheaastaste kõrreliste ilu saame näha juba tänavu.
Pikk ja pime tubane periood on toataimedele suureks katsumuseks. Napib valgust, õhk on liiga kuiv ja kui kastetaksegi harva, ent põhjalikult, võib juhtuda, et teie toataim hakkab end üha halvemini tundma ning võib lausa looja karja minna. Järgnevalt väike loetelu märkidest, millele tähelepanu pöörata.
Karmen Alamets ja Martin Nikolajev on Tondil asuvas endise sõjaväelinnaku uusarenduse korteris elanud natuke üle aasta. „Oleme järjepidevalt vaeva näinud, et teha oma valgest karbist see päris õige ja südantsoojendav kodu,” ütlevad nad. „Aasta kodu” konkursi rahva lemmiku preemia hääletusel juhtis nende kodu peaaegu esimesest hetkest alates.
KODUKIRI JAANUAR 2024
Uuel aastal hakkab päike end juba tihedamini ilmutama ning saabunud on paras aeg varuda ja üles sättida varjutuskangad. Kui sulalumekahjudele lisanduvad ka päikesepõletusest tekitatud, võib kevadel aias avanev pilt päris kurb olla.
Aiapidamine, olgu toas, rõdul või oma maalapil, võidab üha enam poolehoidjaid ja pakub hingelist rahuldust ka kõige keerulisematel aegadel. Järgnevad kuus märksõna iseloomustavad alanud aasta aiandust mitmete maade ekspertide ja aiakujundajate hinnangul tänavu kõige enam.
Kui sisearhitekt Reniita Romann üle selle räämas korteri läve astus, hakkas tal kohe jooksma silme ees pilt, kuidas anda eluruumidele maja ajalugu väärtustades värske hingus. Asub ju kõnealune korter legendaarse kohvik Viljandiga samas punastest tellistest majas.
KODUKIRI DETSEMBER 2023
Potistatud jõulupuud on üha enamate keskkonnast hoolivate inimeste valik ning nende populaarsus kasvab aastatega. Võimalus istutada hinge rõõmustanud jõulupuu pärast pühi aeda on sümpaatne. Mida teha, et potijõulupuu kestaks ning end toatingimustes hästi tunneks?
Triin ja Gunnar Kristersoni korda tehtud vanas mõisa moonakamajas on aegamisi paika settinud loova kodu õdusus ja võlu.
„Olgem ausad, potentsiaali oli palju: kalasabaparketiga puitpõrandad, millesse armusin esimesest hetkest; väike Pariisi stiilis rõdu; veidi vananenud täispuitköök; keskmisest suurem koledate plaatidega vannituba,” nõnda nägi Jana Põder korterit Stalini-aegses majas.
KODUKIRI NOVEMBER 2023
Sisustusmood püüab aimata unistusi, vajadusi, ajakajalisi mõtteid ja tulevikusuundi, et välja pakkuda värskena tunduvad trendid, millest mõni leiab laia järgimist ja teine jääb vaid ennustuslikuks virvenduseks. 
Vannituba tehakse aastateks ja iga trendiröögatusega seal kaasa ei minda. Samas on vannitoagi puhul värve, lahendusi ja detaile, mis tasapisi taanduvad, ja neid, mis esile tõusevad. Lähiaastatel näeme üha vähem valget ja halli steriilsust, metroo- ja heksagoonplaati ning teravaid nurki. Moes võtavad võimust mahedad värvid ning ümarad vormid.
„Kui me siia 2013. aastal tulime, oli lörtsine ja vesine märtsikuu. Garaaži katus oli sisse kukkunud. Majas polnud kolm aastat keegi elanud ning ei leidunud ainsatki aknapaari, mille mõlemad topeltklaasid oleksid terved olnud. Kui aga sisse astusime ja majale tiiru peale tegime, hakkasid korraga pildid silme ees jooksma – nagu filmis!” Selline on Eleri ja Kauri Raju kodu avalugu.
KODUKIRI OKTOOBER 2023
Lillesibulate istutamise aeg on täies hoos. Kui aias on ruumi vähe, võiks kaaluda sibulate istutamist kihiti samale kohale, selmet igaühele oma kohta otsida. Nii saame vähemalt kaks kuud õitseva kauni kevadlillelaigu.
Kuigi Eesti aiandustraditsioon on Inglismaa tuhandeaastaste kogemustega võrreldes õbluke, pole meil põhjust silmi maha lüüa. Äsja lõppenud Baltimaade rahvusvahelisel lillepeenravõistlusel tuli Eestisse mitu auhinda.
Kui köögi väljanägemine on ära tüüdanud, on kiletamine viis, kuidas lihtsalt ja soodsalt seda värskendada. Kiletatakse aga ka täiesti uut mööblit.
KODUKIRI SEPTEMBER 2023
Septembrikuus on veel aega taimi järgmiseks kasvuhooajaks ette valmistada ning anda neile edukaks talvitumiseks ja uueks kasvuhooajaks vajalik toidutagavara.
Alanud on sibullillede istutamise aeg ning poodide riiulid on täitunud kõikvõimalike põnevate lillesortidega. Traditsioonilise sordikaupa istutamise asemel võib asjale läheneda palju loomingulisemalt ja proovida segaistutust.
 „Meie kodu asub mõnusas looduskaunis Raadi alevis. Nii oleme piirkonnast lähtuvalt püüdnud oma kodu loomisel kasutada naturaalseid toone, et rahulik keskkond kanduks ka väljast tuppa,” ütleb „Aasta kodu” konkursile saadetud kaaskirjas Janeli Järvelill.
KODUKIRI AUGUST 2023
Suve keskel avab oma õied taim, kellega on seotud lugematu hulk legende ja muinaslugusid. Kuigi vesirooside ümber hõljub salapära ja raskestikasvatatavuse fluidum, pole need kaunite õitega taimed sugugi nii nõudlikud, kui arvatakse. Vastupidi: vesiroose ei pea kastma ega rohima nagu teisi aiataimi.
Tikker ehk karusmari on suurepärane mari igasuguste kookide, magustoitude ja mooside, aga ka tšatnide valmistamiseks ning neid võib talveks marinaadigi panna. Tikker väärib väeka marja nimetust igati, sest on tõeline vitamiinipomm. Tikris sisalduv C-vitamiin säilib väga hästi ka hoidistes.
Lastetuba peab olema ennekõike turvaline, praktiline ja vastupidavate lahendustega, aga selle kõrval võib kiigata ka trendide kirevasse maailma.
KODUKIRI JUULI 2023
Suvised kuuma- ja põuaperioodid muutuvad üha tavalisemaks nähtuseks, ent aias päris ilma kastmata ei saa, eriti toidutaimi kasvatades. Kuna vesi on kallis ja väärtuslik ressurss, mida mitmel pool juba napib, tasub üle korrata võtted, mis aitavad taimede veepuudust leevendada võimalikult säästlikul viisil.
Aediiriste õitsemine tähistab suure suve ja püsikute õitsemislaine algust. Aias on neil delikaatse aroomiga taimedel olnud kindel koht juba aastatuhandeid.
Arhitekt Hannes Koppel lõi Saaremaal Kiigemäel asuvatele vanaisa lapsepõlvemaadele nüüdisaegse kodu, mis inspireeritud vana talukoha õhustikust ja ümbritsevast maastikust.
KODUKIRI JUUNI 2023
Harilik mänd on üks väheseid puittaimi, kes kasvab nurisemata igasugusel, ka kehvemal maal. Aastatega võib mändidest vähese vaevaga kasvatada bonsai, põõsasja kujuga mägimändidest aga hoopis tiheda, lopsaka heki.
Kenno Kokk põimis Stalini-aegse maja korteris omaaegse suursugususe nüüdisaegse disaini elegantsiga.
Puude lõikamine pole asi, mida nui neljaks igal aastal vaja teha, mõtlemata, miks. Küll aga tuleb see tegevus ette võtta siis, kui puude võra on muutunud liiga tihedaks ja viljad jäänud väikeseks. Kui traditsiooniliselt lõigatakse viljapuid kevaditi enne pungade puhkemist, siis suvine lõikus on mitmeski mõttes puule palju parem.
KODUKIRI MAI 2023
Pärast hiigelpikana tundunud talve mõjuvad kevadised sibullilled õitsedes kui palsam hingele. Paraku tahavad paljud neist suvel ülesvõtmist ja kuivatamist ning sügisel uuesti mahapanekut. Õnneks on ka selliseid, kes palju vaeva ei nõua ning paitavad silma igal aastal üha uhkemini tagasi tulles.
Nii nagu Itaalia on moemaailma muutuste eesotsas, on ta ka taime­trendide teerajaja – vähemalt nii nad seal arvavad. Mis jäi siis silma Milanos messil Myplant & Garden 2023?
Kuna terrassi peetakse elutoa või köögi pikenduseks, siis lähtuvad ka trendid otsapidi siseruumide kujundusest, aga mitte ainult. Terrassi puhul tuleb arvestada avatud ruumi, ilmastikumõjude, aga ka emotsioonidega – nii peetakse praktilisuse asemel tihtilugu tähtsamaks hubast olemist.
KODUKIRI APRILL 2023
Viljapuud ja -põõsad ning köögiviljad kasvavad enamasti täispäikese käes. Vähem teatakse, et ka poolvarjus on võimalik mitmeid köögivilju üsna edukalt kasvatada.
On esimene covidi-kevad. Ehituskraam tuleb koju tuua rattaga. Remondimeestega pole ühist kõnekeelt. See on seikluslikum osa Elen Palootsa teekonnal oma 35-ruutmeetrise korteri koduks muutmisel. 
Aedniku kevadiste tegemiste hulka kuulub tore töö − pikeerimine. See tegevus on vaja ette võtta siis, kui seemned on külvatud külvikasti.
KODUKIRI MÄRTS 2023
Kui oma unistuste aiani üksnes iseenese teadmistega ei ulatu, tuleb appi kutsuda professionaalid. Nii otsustasid ka Siiri ja Kalmer Suurkütt koduaeda luues jätta vahele tavapärase eksperimenteerimise ja ämbritega kolistamise etapi ning läksid kohe täispangale välja. Aasta Kodu 2022 Aia peapreemia.
Kui Kati ja Simo Söödor aasta tagasi naistepäeval Türisalus oma uude majja kolisid, oli sellest valmis vaid üks tuba. Nüüd on 211-ruutmeetrine maja, mille ümber on terrasse samavõrd palju kui eluruumi, juba oluliselt enam valmis. On avarust, valgust ja ruumi.
Märtsis ei saa lähenevast kevadest enam mööda vaadata. Nüüd tuleb mulda pista esimesed seemned, et enne välitingimustesse istutamist taimed piisavalt suureks jõuaks kasvada. Kuu esimesel poolel tuleks külvata paprikad ja tšillid ehk vürtspaprikad, mis idanevad kaua ning vajavad paar kuud ettekasvatusaega soojades tubastes tingimustes.
KODUKIRI VEEBRUAR 2023
Kui Telliskivis veel Loomelinnakut polnud, oli vaid Kalinini tehasest jäänu, alustas 2004. aastal seal varase pääsukesena üks esimesi taaskasutuspoode Mööbeldaja. Küllap on sealt mõni mööblitükk iga tõelise Kalamaja hipsteri koju jõudnud.
Igas kodus on kohti, kuhu päevavalgus ei ulatu. See pole põhjus toataimedest loobumiseks, lihtsalt tuleb leida õige taim. Vähese valgusega kohtadesse sobivad need liigid, kes ka looduses on kohastunud kasvama teiste taimede varjus.
Aeg on panna mulda pikka ettekasvatust nõudvad seemned. Samas ei pruugi kõik ostetud seemned idaneda isegi siis, kui seemnepakil kirjas olev kuupäev pole veel kätte jõudnud.